Lyø-broderier

Denne side handler om de traditionelle broderier fra Lyø.

Bogen om Lyø-broderier

Bogen udkom i januar 2020.

Bogen er på 56 sider og indeholder lidt historie om broderierne og 38 små og store korsstingsmotiver.
Den koster 175 kr (vejledende) + evt. forsendelse og kan købes ved at sende en SMS til mig på 40 30 28 03 eller en mail til eaawesth@gmail.com. Skriv venligst navn, adresse samt om du ønsker at betale via Mobile Pay eller bankoverførsel.

Bogen kan også købes i Lyø Købmandsgård, i Annas Havehus, Søndenvej 15, 5601 Lyø, på Øhavsmuseet i Faaborg, i Den Gamle Gaard i Faaborg, i Den Fynske Landsby i Odense, i Kates Lille Værksted på Bregentvedvej 19 i Haslev samt bestilles hos boghandleren og på biblioteket

ISBN 978-87-971914-0-8

Forord til bogen

Som kursist ved Den klassiske broderiskole hos Lis Ahrenkiel blev jeg opmærksom på de smukke broderier, som blev syet på Lyø i 1800 tallet. Efterhånden kom ideen om at udgive dem, så de kan komme til et større kendskab blandt interesserede.

Broderimønstrene i denne bog stammer fra private samlinger af broderier, som jeg har været så heldig at få lov at kigge nærmere på. Det drejer sig om Anne Hansens fra Helnæs, født på Strandgården, Lyø, Sabina Stoltz-Andersens fra Lyø, Marie Louise Jespersens fra Silkeborg og Dorte Storm Larsens fra Viborg. Desuden har jeg studeret de udstillede broderier i Lyø-stuerne i Den Gamle Gård på Øhavsmuseet samt fået stillet mønstre til rådighed af Sonja Walmar Hansen og Lis Ahrenkiel.

Jeg har tegnet mønstrene af, syet dem på ny og har forsøgt at bevare udtrykket fra de gamle broderier ved at bruge de klare farver, de havde, før slid og alder afblegede dem.
De afbildede broderier på disse sider er de oprindelige broderier fra 1800 tallet, mens de nye sidder sammen med mønstrene.

Bogens mønstre sidder ordnet efter størrelse og ofte også efter sværhedsgrad, hvis man ønsker at sy dem. Bogen indeholder en vejledning i korssting.

Disse motiver er ikke en fuldendt samling af Lyø broderier men et karakteristisk udsnit af de motiver, som Lyø kvinderne dekorerede deres tekstiler med.

Den historiske baggrund for broderierne er beskrevet af Jens Westerskov Andersen i kapitlet Lyø – et multikulturelt samfund i 1800 tallet.

Det har været en stor oplevelse at arbejde med de smukke Lyø-motiver. Jeg håber, at andre vil kunne få lige så stor glæde af dem, som jeg har haft.

Anmeldelse i medlemsblad for Foreningen Haandarbejdets Fremme 1/marts 2020:

En flot broderibog med traditionelle korsstingsmotiver fra Lyø.
Eva Aaberg Westh har været kursist på Den klassiske broderiskole hos Lis Ahrenkiel, og er derigennem blevet opmærksom på den broderiskat, der ligger gemt på Lyø.

Bogen er inddelt først med et forord omkring Lyø, tradition og broderi. Der finde blandt andet oplysninger om, hvordan navnemærkningen blev lavet, materialet og motiver, desuden er der oplysninger omkring nogle af kvinderne, der har lavet broderierne tilbage i tiden og også, hvordan man stadig tager sig ar broderierne på Lyø og passer godt på dem, ligesom de stadig er i brug i kirken.

Bogen er inddelt først med et forord omkring Lyø, tradition og broderi. Der finde blandt andet oplysninger om, hvordan navnemærkningen blev lavet, materialet og motiver, desuden er der oplysninger omkring nogle af kvinderne, der har lavet broderierne tilbage i tiden og også, hvordan man stadig tager sig af broderierne på Lyø og passer godt på dem, ligesom de stadig er i brug i kirken.

Derefter findes et par udførlige sider om materialer og teknik, efterfulgt af et afsnit om det multikulturelle på Lyø i 1800-tallet, som er meget spændende, især med interesse på broderi.

Så følger 40 sider med de skønneste motiver og mønstre, alle hentet fra de gamle tekstiler. Her er masser af inspiration, der kan plukkes ud og bruges til alverdens formål.

Kære Eva, tusind tak for en meget fin bog, en rigtig dejlig blanding af historie, teknik og mønstre.

Tilføjelse til litteraturlisten

Landbokvinden, Ole Højrup, Gyldendals Bogklubber, Nationalmuseet.

Rettelser

1) Motiv nr. 36.

Det drejer sig om de hvide korssting (i grå signatur) nederst til venstre i rosen:

2) Farvesignatur

I skemaet over farvesignaturen på side 10 er den orange signatur ud for farve nr. 711 blevet for rød i forhold til den orange farve i mønstrene.